Blog

InterventiesDoor de jaren heen hebben de Vlaamse reddingshonden tal van zoekacties gedaan.
Zowel op nationaal als internationaal niveau. Denk maar aan de aardbeving die in 1999 Turkije teisterde.
Ook in eigen land leverden onze teams goed werk.

Vermiste vrouw, Westerlo

8 juli 2016 Interventie

Op vrijdag 8 juli 2016 is door een aantal Belgische en Nederlandse reddingshondenorganisaties gezocht naar een 61-jarige vrouw uit Westerlo. De vrouw werd sinds 1 juli vermist. In samenwerking met de politie hebben de groepen een gebied van ongeveer 10 km2 afgezocht. De vrouw is daarbij niet aangetroffen. In totaal zijn 17 honden en 21 mensen ingezet.

Aan de zoekactie hebben de Vlaamse Reddingshonden, Limburgse Reddingshonden, SAR en SAR K9 en de Reddingshonden Werkgroep Zeeland meegewerkt.

Vermiste vrouw, Scheveningen

september 2015 Interventie

De Grootschalige spoed inzet van de Samenwerkende Reddingshonden organisaties (SWRH) naar vermiste vrouw (82) in Scheveningen. Op verzoek van de Politie Eenheid Den Haag hebben de Samenwerkende Reddingshonden organisaties in de nacht van 2 op 3 oktober in Scheveningen gezocht naar een vermiste vrouw van 82 jaar. De vrouw is woonachtig in een verzorgingstehuis in Scheveningen. De bejaarde vrouw, die lijdt aan dementie, wordt sinds donderdag 1 oktober 21.00 uur vermist. Ze ontsnapte donderdagavond even aan de aandacht van de verzorgers en is sinds dien niet meer gezien. Ze is slecht ter been en is zonder haar rollator vertrokken. De bejaarde vrouw droeg ten tijde van haar verdwijning een bruine colbert, een beige driekwartsbroek en bruine schoenen. De politie heeft met man en macht naar de vermiste vrouw gezocht maar dat heeft helaas niets opgeleverd. Ook de zoekactie van de SWRH had niet het gewenste resultaat.

Mocht u informatie hebben over deze vermissing neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de politie. De SWRH hebben naast reddingshonden ook mantrailhonden ingezet. Tevens is er gezocht met een mobiel team mantrackers. In totaal zijn er 28 honden en 37 personen bij de zoekactie betrokken geweest. De Samenwerkende Reddingshonden organisaties wens de achterblijvers veel sterkte bij de verdere verloop van deze vermissing.

Vermiste man, Heemskerk

De RHWW kreeg van de Politie Noord Holland, District Kennemerland het verzoek om een groot stuk duingebied af te zoeken naar een man die al enige tijd vermist is. Omdat het zoekgebied groot was, is de zoekactie opgeschaald en bijstand gevraagd aan de samenwerkende reddingshonden groepen (SWRH). Het af te zoeken gebied betrof een natuurgebied, daarom is er uitgebreid overleg geweest met, PWN, de beheerder van het gebied. Beheerder PWN stemde direct in met de zoekactie en heeft alle medewerking verleend zodat de grote groep reddingshonden hun werk konden doen.

Vanuit een centraal punt is de zoekactie gestart en konden alle groepen hun eigen stuk afzoeken. Het zoekgebied was, omdat het geaccentueerd terrein was, relatief zwaar. De honden hebben echter goed gewerkt. Uiteindelijk is de zoekactie erg goed verlopen en aan het einde van de dag was nagenoeg alles afgezocht. Ondanks de grote inzet is de vermiste man niet aangetroffen. In totaal hebben er 37 honden en 49 mensen aan de zoekactie deelgenomen. De RHWW heeft 15 honden en 20 mensen ingezet

Ruben en Julian, Vleuten

Sinds de vermissing van de broertjes Ruben en Julian uit Vleuten bekend is geworden heeft de RHWW direct contact met de politie. Daarin zijn alle mogelijkheden besproken om reddingshonden in te zetten bij deze inmiddels dramatische vermissingszaak. Het is noodzakelijk een zoekgebied of meerdere zoekgebieden te hebben om gericht naar de broertjes te kunnen zoeken met reddingshonden. Een zoekgebied ontstaat door aanwijzingen dat een vermiste persoon zich in dat gebied bevindt.

Het doorzoeken van gebieden zonder aanwijzingen is op dit moment nog geen optie voor het onderzoeksteam. De mogelijkheid van een grootschalige inzet met tientallen reddingshonden en vrijwilligers van de Samenwerkende Reddingshonden Organisaties is ook besproken en bekend bij de politie. Wij begrijpen dat er vragen zijn waarom er bij het zoeken door vrijwilligers van het burgerinitiatief nog geen reddingshonden zijn ingezet. De RHWW en Samenwerkende Reddingshonden Organisaties opereren onder verantwoordelijkheid van de Landelijke Eenheid van de politie.

Op het moment dat het onderzoeksteam gebruik wil maken van onze mogelijkheden, zijn wij 24/7 direct inzetbaar. Iedereen zal inmiddels al het vreselijke en treurige nieuws gehoord hebben. Onze oprechte deelneming aan familie en vrienden van de slachtoffertjes en heel in het bijzonder aan de moeder.

Vlaamse Reddingshonden Namens de Samenwerkende Reddingshonden Organisaties.

Vermiste vrouw, Nijmegen

20 april 2013 Interventie

Zoekactie naar vermiste vrouw (21) in de omgeving van Nijmegen. Op verzoek van de familie en in samenwerking met de politie is er door de Samenwerkende Reddingshonden Organisaties een zoekactie geweest in de omgeving van Nijmegen. Het verzoek voor de zoekactie is binnen gekomen bij de RHWW,. Omdat het een groot zoekgebied betreft is de zoekactie direct opgeschaald en ondersteuning gevraagd aan de Samenwerkende Reddingshonden Organisaties. Dit leverde een grote opkomst aan honden en geleiders op.

De RHWW heeft de zoekactie gecoördineerd. De vrouw is sinds 9 februari vermist. Op 10 februari werd haar auto aangetroffen in de Symfoniestraat in Nijmegen, in de buurt van haar ouderlijke woning. Sindsdien ontbreekt ieder spoor van de vrouw. De politie heeft afgelopen donderdag een Team Grootschalig Onderzoek (TGO) opgezet naar aanleiding van de vermissing. Vanuit dit team is aangegeven welk gebieden zij graag afgezocht wilde hebben. Op zondagmorgen is de zoekactie gestart, het hele gebeid is in zoekkavels verdeeld en alle groepen zijn aan de slag gegaan. tien minuten nadat één van de groepen was gestart met zoeken vond één van de honden een stoffelijk overschot. Hierna is direct de politie ingeschakeld en die zijn een groot onderzoek gestart.

In totaal zijn er tijdens deze zoekactie 40 honden en 67 ingezet welke afkomstig zijn van de reddingshondenorganisaties: RHGD, RHH, RWO,VRH, RHNU en de RHWW. De VRH hebben 6 honden en 6 mensen ingezet. Inmiddels is bekend geworden dat het gevonden stoffelijk overschot van de vrouw is waarnaar, door de honden, werd gezocht De samenwerkende reddingshonden organisaties wensen de familie en nabestaanden veel sterkte met dit verlies

Vermiste man, Austerlitz

13 juli 2014 Interventie

Zoekactie naar vermiste man (47) in de omgeving van Austerlitz op 13 juli 2014 Met 45 reddingshonden, en 63 mensen is zondag gezocht op een deel van het Defensieterrein, de Leusderheide, naar de sinds 12 april vermiste man. De Amersfoorter verdween, na een werkbijeenkomst Zijn verlaten auto werd bij de Pyramide van Austerlitz teruggevonden.

Het oefenterrein van Defensie is eerder met een helikopter afgezocht. Ook zoekacties in andere delen van de omgeving van Austerlitz hadden geen resultaat Dank zij de medewerking van het Ministerie van Defensie en met speciale dank aan de Minister van Defensie mevr. Hennis, was het mogelijk om het oefenterrein af te zoeken.

Het oefenterrein is normaal gesproken afgesloten voor publiek. Terreinopzichters van Defensie hebben de zoekactie, waar mogelijk, ondersteund. De Pyramide van Austerlitz heeft, hoewel het voor hun een druk bezochte dag was, een deel van de parkeerplaats beschikbaar gesteld en daarmee gelegenheid gegeven om met de grote groep te verzamelen en plaats te bieden voor de commandopost, waar vanuit de zoekactie werd gecoördineerd Ondanks de grote hoeveelheid honden heeft de zoekactie, van de samenwerkende reddingshonden, helaas geen aanwijzingen opgeleverd. Het terrein bestond uit bos, heide en zandverstuivingen. Omdat het zoekgebied geaccentueerd was en de hoge temperaturen was het voor de honden een zware dag.

De vrienden en bekenden van Hanno van Mil, die al drie maanden onafgebroken zoeken naar de Amersfoorter, vragen vakantiegangers om flyers mee te nemen naar benzinestations, wegrestaurants en andere veel bezochte plaatsen, waar toeristen komen. In totaal zijn er door de samenwerkende reddingshonden organisaties 45 honden en 64 personen ingezet Aan de zoekactie, hebben namens de samenwerkende reddingshonden, de volgende organisaties deelgenomen aan de zoekactie: Delta, RHWW, RHH, RWO, Oger, RHWZ en VRH.

De VRH heeft met 7 honden en 7 mensen deelgenomen aan de zoekactie. We wensen de familie veel sterkt bij het verdere verloop van deze vermissing.

Vermiste vrouw, Oostvoorne

26 september 2013 Interventie

Grootscheepse zoekactie naar een , sinds 26 september 2013, vermiste vrouw (36) in Oostvoorne. Op zondag26 januari hebben de samenwerkende reddingshonden een grootscheepse zoekactie gehouden in de natuurgebieden in de omgeving van Oostvoorne. Tijdens deze zoekactie is gezocht naar een sinds 26 september vermiste vrouw. De vrouw is in zorgwekkende omstandigheden vermist geraakt, en sindsdien is niets meer van haar vernomen.

Al eerder is er in deze vermissingszaak, kleinschalig, gezocht door de RHWW. Aan de hand van haar telefoon gegevens kon er een zoekgebied worden bepaald. Omdat het een groot en moeilijk toegankelijk gebied betrof is de zoekactie opgeschaald. Het zoekgebied bestond uit bossen en duingebieden. Er is de hele dag gezocht. Helaas zonder dat de vermiste vrouw is gevonden. Aan de zoekactie hebben de volgende organisaties deelgenomen: Delta reddingshonden, RHH, RHGD, RHWZ, VRT, VRH, RHWW

In totaal zijn er 40 honden en 60 personen ingezet. De VRH heeft met 4 honden en 4 mensen deelgenomen aan de zoekactie. We wensen de familie veel sterkt bij het verdere verloop van deze vermissing.

Vermiste vrouw, Delft, eerste inzet

20 april 2013 Interventie

Op 30 juni werd een grootschalige zoekactie uitgevoerd in Delft naar een vrouw van 77 jaar. Op verzoek van de Politie Leiden Zuid en landelijk bureau vermiste personen heeft de RHWW een verzoek ontvangen om te assisteren bij een verontrustende vermissingszaak van een vrouw uit Delft die sinds 22 april wordt vermist.

Hierop heeft de RHWW direct de Samenwerkende Reddingshonden Organisaties benaderd. De leden van de inzetgroepen zijn hierop per SMS opgeroepen om op een parkeerplaats nabij het zoekgebied te verzamelen. Na een briefing door de recherche die belast is met deze vermissing werd onder andere gezocht in het natuurgebied ten noorden van de Ikea.

In totaal zijn 54 reddingshonden, 73 personen ingezet. De RHWW heeft 24 reddingshonden en 30 vrijwilligers ingezet. Aan de zoekactie deden de volgende reddingshonden groepen mee: RHWW, Reddingshonden NU, RWO, VRT, Vlaamse reddingshonden, Delta reddingshonden, Oger zoekhonden, RHH en RHWZ. Tijdens deze zoekactie werd de vermiste helaas niet gevonden.

Vermiste vrouw, Delft, tweede inzet

7 juli 2013 Interventie

Op 7 juli wederom een grootschalige zoekactie in de omgeving van Delft naar een vrouw van 77 jaar Op verzoek van de Politie Leiden Zuid en in overleg met het Landelijk Bureau Vermiste Personen van de Landelijke Unit hebben de Samenwerkende Reddingshonden Organisaties een grootschalige zoekactie gehouden in de omgeving van Delft.

Het gaat om de vermissingszaak van een 77 jarige vrouw uit Delft die sinds 22 april wordt vermist. Een week eerder werd hier ook al, voor dezelfde vermissing, grootschalig gezocht. Deze dag zijn de beoogde zoekgebieden van de eerste zoekactie verder afgerond en zijn er nog enkele gebieden toegevoegd.

Het zoekgebied bestond uit bosgebieden, bosschages en water. In totaal hebben er 29 honden en 44 personen aan deze zoekactie deelgenomen De VRH hebben 4 honden en 4 personen ingezet Aan de zoekactie deden de volgende reddingshonden groepen mee: RHWW, VRT, VRH, Delta reddingshonden en de RHH Tijdens deze zoekactie werd de vermiste helaas niet gevonden.

Arnold Huibers

20 april 2013 Interventie

Zoekactie naar de verdwenen Arnold Huibers te Bocholt. Met dank aan de Limburgse Reddingshonden, De Kolonie Merksplas en DC Duchant voor hun deelname en d e Cel Verdwijningen voor hun steun. Er werden 17 honden ingezet. De vermiste persoon werd helaas niet gevonden.

Het lichaam van Arnold Huibers werd dinsdag 23-4 teruggevonden in het kanaal bij de sluis van Lozen.
Onze welgemeende deelneming aan familie en vrienden.

Zoekactie Geel

12 januari 2013 Interventie

In overleg met de Cel Vermiste Personen en de politie van Geel hebben de VRH op 12 januari 2013 een zoekactie gecoördineerd naar een negenenveertigjarige man uit Geel. Volgende groepen waren aanwezig: Dc-Dauchant, Rescue Dogs Belgium en Limburgse reddingshonden. Ook de helicopter van de Federale Politie werd even ingezet.

De zoekactie heeft geen resultaat opgeleverd. Mogelijks wordt een tweede zoekactie gepland. De vermiste werd zondag 13 januari 2013 teruggevonden op meer dan 8km. buiten ons zoekgebied. Hij leefde nog maar zijn toestand was zeer kritiek.

Vermiste man uit Castricum.

15 mei 2012 Interventie

De RHWW ontving op 15 mei het verzoek van de regiopolitie Noord-Holland-Noord om ondersteuning te bieden aan een zoekactie naar een sinds 14 mei vermiste man. De man (55) was als vermist opgegeven en het laatst gezien in Castricum. De zoekactie is in nauw overleg met het lbvp van het KLPD uit Zoetermeer opgestart.

Aangezien het om een recente vermissing ging, met kans op overleven, heeft de RHWW de Samenwerkende Reddingshonden Organisaties gevraagd aan de zoekactie deel te nemen. Omstreeks 15:30 uur werden door de inzetleiding de alarmeringen naar de reddingshondengeleiders en de andere organisaties per sms verzonden.

Rond 19:00 uur werd de zoekactie in Castricum gestart. In totaal hebben 38 reddingshonden en een 50-tal vrijwilligers deelgenomen aan de zoekactie die werd beëindigd in de nacht van 16 mei om 02:30 uur. Ook hebben leden van de reddingsbrigade uit Castricum en de beheerder van het duingebied deelgenomen aan de zoekactie. Deze grote inzet heeft nog geen resultaat opgeleverd.

Het doorzochte gebied betrof bos- en duingebied in een geaccidenteerd terrein. Het weer was regenachtig soms met hagel en er stond een flinke wind. De Vlaamse Reddingshonden hebben tijdens deze zoekactie 3 reddingshonden en 4 vrijwilligers ingezet. Op 17 mei ontvingen wij het trieste bericht dat het lichaam van de vermiste man is gevonden. Het lichaam is aangetroffen op een andere plaats en op geruime afstand waar met de reddingshonden is gezocht.

De VRH wenst de familie, vrienden en bekenden heel veel sterkte toe met de verwerking van dit verlies.

Zoekactie Gemert

29 januari 2012 Interventie

Door inzet van Samenwerkende Reddingshonden Organisaties wordt lichaam vermiste vrouw in zeer korte tijd teruggevonden.

Op verzoek van het VRT en in overleg met het KLPD (lbvp) in Zoetermeer heeft de RHWW een zoekactie naar een vermiste vrouw (62) uit Gemert gecoördineerd. Daarbij zijn de Samenwerkende Reddingshonden Organisaties ingezet. In totaal zijn 57 reddingshonden en 70 vrijwilligers afkomstig uit het hele land ingezet. Ook deed een team (VRH) uit België mee. De andere organisaties uit Nederland waren; VRT, RHWW, RHH, RHWZ, RWO, RHN, RHGD, OZH. De vrouw was vermist sinds de avond van 24 januari, in die week is ook haar fiets teruggevonden. Daardoor kon een zoekgebied worden bepaald. Het te doorzoeken gebied betrof voornamelijk een groot bosgebied in de omgeving van De Mortel / Gemert.

Op 29 januari omstreeks 09:45 waren alle teams van start gegaan. Zij ontvingen allen een kaart met een deel van het totaal te doorzoeken gebied. Al binnen een half uur kon één van de teams aan de CP van de zoekactie melden dat het lichaam van de vermiste vrouw was terug gevonden.

De RHWW heeft de zoekactie gecoördineerd en zelf 17 reddingshonden en 22 vrijwilligers ingezet.

Vermiste kleuter uit Arnemuiden

12 augustus 2002 Interventie

Op verzoek van Reddingshonden vereniging RHWZ en politie uit Nederland werd er op 12 augustus 2002 gezocht naar een vermiste kleuter uit Arnemuiden. Tal van reddingshondengroepen uit Nederland en de Vlaamse Reddingshonden zochten heel de dag maar vonden niets.

Op 14 augustus werd het jongetje door duikers uit het water ter hoogte van de haven van Arnemuiden bovengehaald.

Eddy Ceuppens

Juni 2002 Interventie

Juni 2002 Vlaamse Reddingshonden zoeken mee naar vermist Eddy Ceuppens. De zoektocht in Geel leverder geen resultaten op. Buiten de Vlaamse Reddingshonden werkte ook RHWZ uit Nederland, brandweer Geel en Politie mee.

Eddy Ceuppens werd later dood teruggevonden.

André Van Den Broeck

16 februari 2002 Interventie

Op zaterdag 16 februari 2002 werd er gezocht naar André Van Den Broeck uit Ravels. De 61- jarige man uit het dorpje Ravels was sinds zondag 10 februari spoorloos. Hij verkeerde in goede conditie en hij was een stevige wandelaar die 15 kilometer per dag kon afleggen.

Hij was voor het laatst gesignaleerd in de Gewestbossen van Ravels en Arendonk. Politie, vrijwilligers en andere hulpdiensten doorzochten een groot gebied "in linie". Ook de vrijwilligers en honden van de Vlaamse Reddingshonden ism reddingshondengroepen uit Nederland werden bij deze actie ingezet. De zoekactie is begonnen om 8.45 uur en afgerond om 16.30 uur. Zonder resultaat. Op 21 februari 2002 werd er beslist een nieuwe zoekactie te doen. Dit zonder resultaat.

In 2008 werd de man levend en wel teruggevonden.

Robby Verwimp

27 januari 2002 Interventie

Op 6 januari verdween Robby Verwimp na een avondje uit in het discoschip Veronica aan het Kempisch dok. De 17-jarige Robby Verwimp verdween in de nacht van 5 op 6 januari. Hij werd het laatst opgemerkt bij het verlaten van de discoboot Veronica.

Diezelfde nacht alarmeerden twee kinderen de hulpdiensten omdat ze iemand in het water hadden zien vallen. Een zoektocht leverde niets op. "We hebben het Kempisch Dok en het Houtdok al doorzocht", klinkt het. "Voorlopig zonder resultaat. Ook het Kattendijkdok werd volledig afgezocht. De interventie werd door de Vlaamse Reddingshonden gedaan in samenwerking en coördinatie van Politie Antwerpen.

Daniela Vanderheyden

Mei 2001 Interventie

Op zondag 6 mei 2001 verdween de 36-jarige Daniela Vanderheyden uit Eindhout (Laakdal). Ze is afkomstig van Tessenderlo. De vrouw verliet zondag om 21.30 uur haar woning in Eindhout. Ze vertrok met haar wagen. Maandag deden ongeruste familieleden aangifte van de verdwijning. De politie verspreidde haar signalement en de gegevens over de wagen. Dat leidde tot een beperkt resultaat.

Maandagnamiddag werd de wagen teruggevonden in een deelgemeente van Berlare in Oost-Vlaanderen. In Overmere in de Donklaan werd de wagen aangetroffen aan de oever van een meer. De politiediensten startten een zoekactie waarbij duikers en speurhonden werden ingezet. Ook de Vlaamse Reddingshonden namen hier aan deel. Een paar dagen later is de vrouw dood teruggevonden na verwijzingen van een hond tijdens een zoekactie in Donkmeer.

H. Coorens

5/7 september 2010 Interventie

De Vlaamse Reddingshonden deden deden op 5 en 7 september een inzet in Maastricht. Op verzoek van de familie werd er gezocht naar de 67 jarige H. Coorens. De man verliet op 21 augustus 2010 Huize Maasveld. Sindsdien is elk spoor bijster.

Op 29 augustus 2010 werd de man nog gezien in de omgeving van een school in Maastricht. In deze omgeving werd op zondag 5 september een eerste zoekactie gehouden door de honden en begeleiders van de Vlaamse Reddingshonden. Daar het gebied, waar de man zich in kon bevinden, te uitgestrekt werd beslist de hulp in te roepen van de Nederlands collega's.

Na overleg met RHWW (reddingshondenwerkgroep Westervoort), de KLPD, politie Maastricht en Tros Vermist werd beslist een verder zoekactie te doen op 7 september 2010. Er werd in Maastricht vooral gezocht in bossages, groenstroken en een uitgebreid industriegebied. De RHWW heeft 9 reddingshonden en 12 vrijwilligers ingezet, de VRH was met 3 reddingshonden en 4 vrijwilligers aanwezig. Dhr. Coorens is een paar weken later dood teruggevonden buiten het zoekgebied.

Elke Wevers

11 februari 2010 Interventie

Op 11 februari hielpen de Vlaamse reddingshonden meezoeken naar, de sinds 9 december 2010, Elke Wevers. Gans de dag werd er gezocht in natuurgebied rond Dilsen-stokkem. Bij deze actie, die gecoördineerd werd door cel vermiste personen werken tal van instaties mee: locale en federale politie, dienst luchtsteun en cavalerie van de federale en brandweer.

Tijdens deze zoekactie werken verschillende reddingshonden teams uit Vlaanderen en Wallonië voor de eerste keer samen. Helaas werd er in de doorzochte gebieden niets gevonden.

Tamara Morris

11 november 2008 Interventie

Vlaamse reddingshonden helpen mee zoeken naar Tamara Morris in Holsbeek. Tamara Morris verdween op 17 maart 2006 in Aarschot, op amper twintig kilometer van Loksbergen. Op 11 november 2008 werd de steun ingeroepen van de Vlaamse Reddingshonden, nadat er nieuwe elementen waren opgedoken.

Zij zochten in samenwerking met groepen uit Nederland in de bossen van Holsbeek. Dit zonder resultaat. 3 jaar later werd het stoffelijk overschot terug gevonden in het Waalse Huy.

Zoekactie naar vermiste Olenaar

Op vraag van de politie van Geel en de cel vermiste personen hebben de Vlaamse Reddingshonden deel genomen aan een zoekactie naar Josphus Molenberghs uit Geel op zaterdag 18 oktober 2008. Omdat de 69-jarige man dringende medische hulp nodig had en niet meer gezien was sinds hij cafe "Sint-Sebastiaen" verlaten had op zondag 12 oktober werd besloten om al de mogelijke trajecten, die de man zou kunnen gevolgd hebben, uit te kammen.

Zonder resultaat echter. Nadien, op zondag 19 oktober is het stoffelijk overschot waar genomen door een fietser ter hoogte van de sluizenweg in het Albertkanaal te Olen en door de brandweer van Geel uit het water gehaald. Wat er precies is gebeurd met de man is nog onduidelijk.